CIRCULAR SKILLS: ZWEMLES VOOR DE DOCENT?
De samenleving raast als een TGV door ons persoonlijke en professionele leven. Maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar parallel, synchroon, analoog, geleidelijk, schoksgewijs of als een tsunami op. Elk moment worden we geprikkeld, uitgedaagd en verleid. Anders, nieuw, beter, meer, innovatief, grensverleggend… Ga je mee met de stroom, verleg je de stroom, of werp je een dam op? Panta rei. Ga er maar aanstaan als professional in het onderwijs.
Je kunt in je eentje water naar zee dragen of de bakens verzetten. Je kunt ook kijken naar hoe anderen het hoofd boven water houden en leren zwemmen bij hoge golven en springtij. Het lijkt wel of je een oceaan aan competenties en vaardigheden moet verwerven om te voldoen aan de eisen van een maatschappij die als het getij onverbiddelijk regelmatig verandert van eb naar vloed. Elke dag, elke maand, elk jaar.
Een groep experts heeft voor docenten op een rij gezet aan welke skills in circulair onderwijs je kunt denken als je samen met studenten je onderwijs wilt verduurzamen. Goed leesbaar, vlot geschreven met inspirerende mensen en voorbeelden uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Een goede leestip voor de meivakantie: Onderwijshandleiding Circular Skills in de Bouw. Met de nodige bronnen en websites voor wie verder wil duiken in zwem- en vaarwater,
Gemaakt in het kader van het Circular Skills programma van Leren voor Morgen door IKcircuLEER, SME en Circulair Friesland-SPARK the Movement. Op basis van vier ontwerpsessies met docenten, studenten en experts op het gebied van circulaire transitie, circulair onderwijs en circulair bouwen
Nog een tip: bekijk de Livecast educaution over de praktijk van circulair onderwijs in het MBO en het HBO. Een blik achter de schermen van het Alfa-college (Hoogeveen), Hogeschool van Rotterdam en Fontys Eindhoven.