Onderzoeksweek voor studenten:

ontdekkend leren in de natuur van Terschelling

‘De urgentie voor leerlingen om in het echt te zien wat klimaatverandering doet, is hoog’, vindt Heleentje Swart, programmaleider van Spark the Movement. ‘Op Terschelling kunnen ze met eigen ogen zien wat de effecten zijn én hoe boeren, bedrijven en organisaties samenwerken aan oplossingen.’

De Ecosafari onderzoeksweek is een compleet verzorgde midweek rond duurzaamheid op Terschelling, vanuit de enige volkshogeschool van Nederland. ‘De Folkshegeskoalle biedt een geheel verzorgd programma aan voor leerlingen rond klimaat en biodiversiteit. Het programma geeft de mogelijkheid om de wondere wereld van de Wadden te ontdekken, met uitdagende opdrachten rond duurzame thema’s’, vertelt Jacqueline Spendel, directeur van de Folkshegeskoalle op Terschelling.

Het programma vullen we samen met de docenten, zoals we recent hebben gedaan met MBO Lifesciences, Leeuwarden. Elke Ecosafari kent vier uitgangspunten: kleinschalig, lokaal, ervaringsgericht en duurzaam. In kleine groepen gaan we met lokale gidsen op onderzoek uit naar de vier oerelementen water, vuur, lucht en aarde.

‘Leren doe je niet alleen binnen; juíst buiten het klaslokaal ontdek je andere dingen bij jezelf dan je gewend bent. De ecosafari neemt leerlingen mee de natuur in en geeft hun die kans’, aldus Henk Tameling, oprichter van de Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs en medeorganisator.

Doelgroep: docenten en leerlingen/studenten po / vo / mbo / hbo
Omvang: midweek
Locatie: Terschelling
Prijs: in overleg
Doel: de gevolgen van klimaatverandering begrijpen en nadenken over oplossingen
Ontwikkelaar: Henk Tameling (NADO) i.s.m. Heleentje Swart (SPARK the Movement) en Folkshegeskoalle Terschelling