Na deze module ken je de basisprincipes van outdoor learning en heb je tools voor het ontwerpen en geven van lessen in de buitenomgeving

Creëer verbinding met de natuur door onderwijs deels buiten te geven. Leren in en van de natuur krijgt steeds meer aandacht. Het ontspant, verbindt, inspireert en verrast. Alle zintuigen worden geprikkeld, hierdoor kunnen leerlingen meer leren en onthouden.

Maar buiten lesgeven (ook als je in de lente buiten een les wiskunde geeft) vraagt om een eigen didactiek. In deze module – die uiteraard buiten wordt gegeven – verken je de achtergronden en praktisch toepasbare werkvormen van outdoor learning. Ook gaan we in op het vinden of creëren van geschikte buitenlesplekken.

Nascholing over leren in en van de natuur voor docenten vmbo, havo en vwo.

Ecosafari

Eén van de onderdelen van de module Buitenonderwijs is de Ecosafari: een onderzoeksweek waarin studenten ontdekkend leren in de natuur van Terschelling.

De Ecosafari is een compleet verzorgde midweek rond duurzaamheid en kent vier uitgangspunten:

  • Ervaren en beleven
  • Ontdekken en onderzoeken
  • Presenteren
  • Reflecteren

In kleine groepen gaan we met lokale gidsen op onderzoek uit naar de vier oerelementen water, vuur, lucht en aarde. NADO stelt in samenwerking met de docenten het programma samen rond klimaat en biodiversiteit en geeft de mogelijkheid de wondere wereld van de Wadden te ontdekken, met uitdagende opdrachten rond duurzame thema’s.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Doelgroep:
 leerlingen/studenten vmbo, havo, vwo en mbo
Data: schooljaar 2023 – 2024
Omvang: midweek (ma-middag t/m vrij-ochtend)
Groepsgrootte: 30 personen (incl. begeleiders)
Locatie: Terschelling
Prijs: € 295 per persoon
Pakket: geheel verzorgd verblijf in de volkshogeschool van Terschelling in Hoorn met ontbijt, lunch(pakket) en avondeten. Drie excursies, overleg over programma en begeleiding door NADO, toeristenbelasting. Exclusief vervoer naar en van het eiland, huur van een fiets.
Doel: de gevolgen van klimaatverandering begrijpen en nadenken over oplossingen

Ervaringsverhalen

Lees over de ervaringen van scholen en studenten die eerder op Ecosafari gingen ter inspiratie:

Interesse? Meld je snel aan: er is een beperkte hoeveelheid data beschikbaar!