DE SCHOOL ALS ECOSYSTEEM
In de cursus Spark the Future wordt de zogenaamde Whole School Approach voor duurzaam onderwijs ingezet. Deze aanpak is eigenlijk niets anders dan een benadering die je op en om de hele school toepast. Een korte toelichting van trainer Marjan Nijenbanning.
De Whole School Approach wordt al jaren vanuit verschillende perspectieven in het onderwijs toegepast en in de praktijk wetenschappelijk onderzocht. Niet alleen in Nederland maar over de hele wereld wint de benadering aan populariteit bij professionals. Bijvoorbeeld als benadering van excellentie of talenten. Je zet dan excellentie centraal in de visie en van daaruit pak je de diverse aspecten op. Je zult dus ook goed naar je visie op opleiden moeten kijken en deze wellicht bijstellen.
Het maakt verbanden zichtbaar
Er zijn vijf aspecten binnen de Whole School Approach die elkaar raken en elkaar beïnvloeden. Dit zijn de aspecten curriculum, pedagogiek en didactiek, gebouw en bedrijfsvoering, professionele ontwikkeling en de omgeving. Als je iets verandert aan bijvoorbeeld de didactiek of pedagogiek dan ga je inzien dat er ergens anders ook iets verandert of zal moeten veranderen. Het geeft richting aan hoe je leert en hoe je als school of als docent wilt dat je leerlingen leren. Het maakt verbanden zichtbaar tussen ogenschijnlijk losse elementen en bedt bijvoorbeeld het duurzaamheidsbeleid in in een groter geheel. Als je kijkt naar het onderdeel omgeving (de verbinding van de school met de samenleving) gaat het bijvoorbeeld over hoe je het netwerk van de school kunt inzetten bij het verduurzamen.
Toepassing in training
Zie de school als een ecosysteem, waarin alle onderdelen uit het model met elkaar verbonden zijn, ze kunnen eigenlijk niet los van elkaar gezien worden. In de cursus Spark the Future nemen we jouw onderwijspraktijk als voorbeeld en verkennen we met elkaar welke aspecten uit de Whole School Approach nu al aan bod komen en hoe daar invulling aan gegeven wordt. Met praktische voorbeelden en interactieve werkvormen helpen we je te herkennen hoe dat in je eigen onderwijspraktijk werkt. En je gaat gelijk aan de slag met de handreikingen uit de cursus. In de vervolgtraining komen we daar weer op terug. We hebben daar een handige tool voor zodat goed inzichtelijk wordt waar je direct mee aan de slag kunt. De trainers vragen goed door en helpen je om het zichtbaar te maken.
Op maandag 15 november komt de NADO-uitzending Hoe verduurzaam je je school met behulp van de Whole School Approach online! Hierin visies, praktijkvoorbeelden en uitleg van schoolleiders, docenten, facilitair managers én leerlingen. Abonnees van NADO Nieuws ontvangen een aantal dagen eerder de uitnodiging in hun mailbox.