DE STELLING VAN OKTOBER
Isabelle Kikstra, Sytse Fortuin, Sterre Jongsma namen deel aan leerlinggesprekken van NADO. Foto: Hans van der Woerd
[yop_poll id=”3″]
Toelichting
Leerlingen participeren in leerplanontwikkeling
In 2018 onderzocht Jeroen Bron, projectleider bij SLO, hoe je leerlingen betrekt bij leerplanontwikkeling en wat daar de waarde van is. Draagt het bij aan de democratische ontwikkeling van de leerlingen? Vergroot het de relevantie van het curriculum?
Behalve dat kinderen volgens artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag (UNCRC) het recht hebben hun mening te geven over zaken die hen aangaan en dat die mening serieus genomen moet worden, noemt Bron meer argumenten om kinderen invloed te geven: je geeft ze een stem, ze ontwikkelen hun gevoel van verantwoordelijkheid, het geeft ze inzicht in processen van onderhandelen en besluitvorming, wat in de 21ste eeuw belangrijke communicatieve vaardigheden zijn, en het vergroot de relevantie van het onderwijs.
Lees zijn gehele proefschrift.
‘Door zeggenschap ontstaat eigenaarschap’
Ook leerkracht Demetrio Erken is in zijn essay Participeren kun je leren! Co-creatie moet centraal komen te staan in burgerschapslessen (juli 2021) voorstander: “Door co-creatie geef je leerlingen op een energieke en creatieve manier zeggenschap. Door zeggenschap ontstaat eigenaarschap.” Zijn uiteindelijke propositie is dat basisschoolleerlingen die eigenaarschap door zeggenschap ervaren later als volwassen burgers meer zullen participeren in de maatschappij.
Wat leerlingen willen
Als je aan leerlingen zelf vraagt of zij meer inspraak zouden willen, blijkt dat de meningen daarover verdeeld zijn: 46,2% wil dat wel, 53,8% wil dat niet, zo blijkt uit recent onderzoek van Klimaat in de Klas. Gevraagd naar waarom ze invloed zouden willen, een paar uitspraken uit het onderzoek:
‘Er zijn heel veel dingen die nooit aan bod komen die ik wel belangrijk vind om te leren. Ik zou willen dat ze school aan het begin van het jaar peilt waar vraag naar is.’
‘Ik denk dat de jonge generatie andere thema’s en problemen als grotere problemen zien dan dat ouderen (dus docenten en de mensen die bepalen wat wij leren), jongeren moeten dus inspraak krijgen over wat ze leren omdat zij op bepaalde vlakken (zoals klimaatverandering, politiek en mentale gezondheid) beter weten wat er speelt en wat er dus ook belangrijk is, ook om aandacht aan te besteden in de lessen en op school.’
Suggesties over manieren waarop dat meedenken kan plaatsvinden: dat schoolleiding, docenten en leerlingen in gesprek gaan, door beter te luisteren, via een leerlingenraad, door feedback te vragen aan leerlingen.
In gesprek met leerlingen
Ook NADO hecht veel waarde aan de input van leerlingen en houdt daarom regelmatig gesprekken over wat zij belangrijk vinden om te leren. Lees over en luister naar hun mening.