DUURZAME SCHOLEN. EEN OPROEP
De tijd is rijp voor duurzame scholen
Duizenden scholieren en studenten in Europa hebben met hun klimaatacties politici en anderen wakker geschud. Zo bezorgde Youth for climate NL politici en bestuurders in Den Haag duidelijk een gele kaart.
Jonge mensen zoeken op school en in de wetenschap naar toekomstscenario’s voor het klimaat en de natuur met aandacht voor energie, water, voedsel, circulaire economie, technologie en mobiliteit. Scholieren en studenten zoeken hun eigen weg in het labyrint van oorzaken en gevolgen, scenario’s en modellen voor oplossingen. Jonge mensen doen daarbij een beroep op elkaar voor antwoorden op vragen naar de toekomst van Moeder Aarde. Docenten en schoolleiders in het voortgezet onderwijs kunnen niet om de vragen van leerlingen over climate change heen.
Verduurzaming van het onderwijs gaat een onderdeel vormen van klimaatdebatten in de politiek, op scholen en thuis. Een goede reden om de passie van jongeren en volwassenen te bundelen en samen plannen te ontwikkelen voor duurzaam onderwijs. Iets wat veel vragen oproept zoals:
- Hoe leer je jonge mensen duurzame afwegingen te maken? Hoe gaan je duurzame relaties met elkaar aan?
- Wat omvat duurzaam onderwijs: gaat het alleen om ecologische, klimatologische, sociale, economische onderwerpen of ook om filosofische en ethische?
- Wat betekent duurzaam onderwijs voor de bedrijfsvoering van een school?
- Wordt het toetsingskader van de inspectie ook geënt op duurzaam onderwijs?
- Welke gevolgen heeft verduurzaming voor de lerarenopleidingen, de scholing van schoolleiders en de professionele ontwikkeling van docenten?
- Hoe gaat de educatieve agenda van de scholen er uit zien? Hoe gaan leerlingen en leraren duurzame thema’s rond climate change onderzoeken? Wat betekent verduurzaming voor het curriculum, het rooster, het vakkenaanbod tot en met de toetsing in de eindexamens?
- Hoe ziet het didactische, duurzame palet eruit qua ontdekkend leren, sociaal leren, waarderend leren, praktijkgericht, participerend en interactief onderwijs?
De tijd is rijp is voor het ontwerpen van plannen voor duurzaam onderwijs. Het is het moment in het onderwijs de krachten te bundelen en samen te werken aan duurzaam onderwijs voor onze jongste generaties.
Steun het initiatief om leerlingen in vmbo/havo/vwo de kans te bieden hun kennis over duurzame thema’s als voeding, energie, klimaat en de verbanden daartussen in theorie en praktijk te vergroten. Sluit aan bij leerlingen, leraren, schoolleiders en schoolopleiders die samen ideeën toepasbaar gaan maken.
Ja, ik doe mee om het voortgezet onderwijs te verduurzamen en ik wil graag op de hoogte worden gehouden worden over initiatieven rond duurzaam voortgezet onderwijs | |||||
|
Graag ingevuld mailen naar: duurzamescholen@gmail.com
De oproep voor Duurzame scholen wordt ondersteund door
- Springtide Academy International, Wouter van Dieren
- The Time is Now Foundation, Marte Visser
- MySchoolsNetwork, NHL-Stenden, Ron Barendsen en Roelien Bos
- Heleentje Swart, Aanjager Onderwijs voor een circulaire economie en een duurzame maatschappij, programmaleider Spark the Movement
- Henk Tameling, initiatiefnemer