ÉÉN DAGJE DUURZAAM? OF 365 DAGEN?
Op dinsdag 10 oktober is het weer de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs: landelijk organiseren scholen acties om leerlingen, en ook docenten, bewust te maken van de duurzame uitdagingen waar we voor staan in onze huidige en toekomstige samenleving. Een aantal tips.
Op dinsdag 10 oktober zijn NADO, Teachers for Climate, Duurzame PABO en de Coöperatie Leren voor Morgen actief bij verschillende evenementen.
Allereerst op het landelijk congres ‘Actualisatie Kerndoelen’ van SLO in Nieuwegein. Van een landelijk curriculum naar een sterk schoolcurriculum: kijk en denk mee over de conceptkerndoelen po, vo en (v)so. Na bijna twintig jaar komen er nieuwe kerndoelen voor Nederlands, rekenen en wiskunde. De andere leergebieden volgen later. Op dit congres in De Woonindustrie in Nieuwegein komen nieuwe inzichten en ideeën aan de orde over actuelere curricula. Meer informatie over het programma en aanmelden.
In de ochtend kun je het symposium over Duurzaamheid en leiderschap voor schoolleiders en bestuurders bijwonen in Utrecht. Dit evenement biedt gelegenheid om kennis uit te wisselen, diepgaande inzichten te verkrijgen en in gesprek te gaan met experts op het gebied van duurzaamheid in het onderwijs. Vanuit NADO doen hoogleraar Arjen Wals, docent Wieneke Maris en oud-schooleider Henk Tameling mee. Aanmelden kan op de website.
De Duurzame Dinsdag eindigt van 14:00 tot 16:30 uur in Amsterdam tijdens het Netwerkevent VO met de uitreiking van de SustainaBul aan de meest duurzame vo-school. Docenten en bestuurders leren tijdens dit event van elkaar en er worden duurzame voorbeelden gegeven. De middag staat in het teken van het delen van goede voorbeelden, inspirerende ideeën en aanknopingspunten, zodat je daarna gemakkelijk op jouw school aan de slag kunt gaan. Aanmelden kan via de website.
De Duurzame PABO houdt traditiegetrouw de Voorleesactie in het po: op basisscholen in heel Nederland wordt voorgelezen uit De Regenmaker van lector betekeniseconomie Kees Klomp. Regel als school een (plaatselijke) BN’er, wethouder of leerkracht om voor te lezen en vraag een gratis exemplaar van het boekje aan. Wil je meer weten over Kees Klomp? Lees het interview dat NADO eerder publiceerde.
Inspiratie voor duurzaam lesmateriaal kun je vinden op WikiWijs.
Organiseer een activiteit bij jou op school of doe mee met één van de bestaande activiteiten. Tips ter inspiratie per schoolsoort.