GEEF VORM AAN JE EIGEN DUURZAME ONDERWIJS
‘SPARK the Future’ is de pakkende titel van onze onderwijscursus. Dat klinkt veelbelovend, maar wat is het en voor wie?
Tekst: Jildou Dooper
Duurzaam onderwijs klinkt mooi, maar waar begin je? Hoe integreer je duurzaam denken en doen in je dagelijkse onderwijs? De cursus Spark the Future richt zich op onderwijsmakers die zich oriënteren op vragen als:
- Wat is duurzaamheid?
- Wat is Leren voor Duurzame Ontwikkeling?
- Hoe kan ik daar als mens, burger en professional vorm aan geven?
In een serie van vier sessies ga je met collega-onderwijsmakers aan de slag. Je doet kennis op over begrippen als de Whole School Approach to Sustainability (WSA) en de Sustainable Development Goals (SDG’s), je werkt aan Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO) en ontwikkelt je eigen visie hierop.
Hoe ziet de cursus er in de praktijk uit?
De trainers zorgen voor een goede kennismaking en een fijne werksfeer. Zij zijn hiertoe opgeleid en maken graag gebruik van diverse interactieve tools en werkvormen, die je direct in je eigen onderwijspraktijk kunt toepassen.
De samenstelling van de groepen kan verschillen. Het kan een groep zijn met deelnemers die dezelfde functie hebben, of samen één team vormen, maar het kan ook een gemengde groep zijn, waarbij de deelnemers juist uit verschillende onderwijslagen komen, want er valt zoveel van elkaar te leren. Ook wordt de cursus ingezet voor onderwijsteams die graag een verandering richting duurzaam onderwijs in gang willen zetten, in de vorm van een in-company traject.
Tijdens vier sessies van een half tot een heel dagdeel, afhankelijk van de online of de live versie van de cursus, ga je aan de slag. Theorie, praktijkvoorbeelden en doe-opdrachten wisselen elkaar af.
Het model van de Whole School Approach to Sustainability biedt een mooi uitgangspunt voor het vormen van een duurzame visie op onderwijs. Dit model geeft handvatten voor hoe je duurzaam denken en doen in je onderwijs kunt verankeren. Je maakt uitgebreid kennis met de Sustainable Development Goals en hoe hiermee te werken in je onderwijs. Je ontdekt hoe je de ontwikkeling van je school zichtbaar kunt maken, bijvoorbeeld door het toepassen van het SDG Kompas.
De cursus is vooral ook praktisch, met concrete voorbeelden en good practices. Dit zijn voorbeelden uit de praktijk van zowel de trainers als de deelnemers zelf. Dit werkt zeer inspirerend en zorgt voor nieuwe, creatieve ideeën.
Je werkt aan je visie op onderwijs en maakt dit concreet met je eigen transitie-doe-agenda, onder begeleiding van de trainers.
Breed aanbod
De cursus Spark the Future is het afgelopen jaar aan een aantal stevige tests onderworpen. Zo hebben we de live cursus omgezet naar een online variant en hebben we een aantal zeer diverse doelgroepen getraind. Dit resulteert in een breed aanbod:
- je kunt kiezen of je de cursus online wilt doen of liever live;
- je kunt kiezen of je wilt werken met (nog) onbekenden van andere onderwijsinstellingen of juist met je eigen team;
- je kunt kiezen voor de cursus in het Nederlands of in het Engels.
Komend schooljaar gaan we weer trainen en we kijken uit naar de ontmoeting, met jou als leraar, onderwijsmaker, pionier!
Ervaringen van deelnemers
Docent ROC TOP: ‘De online cursusdagen waren goed voorbereid en de sfeer was prettig en positief. Het SDG kompas en de whole school approach waren heel zinvol en leerzaam. De concrete voorbeelden sloten hier mooi bij aan.’
De cursus werd in-company gegeven in het kader van de duurzame projectweken op ROC Top Amsterdam.
Member Green TU: ‘The workshop was informative, interactive and practical. Working with the SDG compass was very inspiring and encouraged to come up with new ideas and possible plans to carry out.’
Om het Team Green TU te versterken in de transitie naar Leren voor Duurzame Ontwikkeling werd de hulp ingeroepen van de trainers van SPARK the Future. Deze cursus werd in het Engels gegeven.