MASTERCLASSES DUURZAAM ONDERWIJS: HOUVAST VOOR DOCENTEN
Klimaatmars in Amsterdam, november 2021 Foto: Trisha Goossens
Klimaatadaptatie en duurzame ontwikkeling stellen nieuwe eisen aan de manier waarop wij leerlingen voorbereiden op hun toekomst. Met een duurzame didactiek vertel je een optimistisch verhaal: systeemdenken, ruimte voor emoties, future design en uitdagende challenges geven houvast om te leren en te dromen. Maar hoe kom je aan de middelen?
Uit meerdere enquêtes blijkt dat docenten behoefte hebben aan kennis en inzichten over actuele onderwerpen zoals klimaatverandering, biodiversiteit, ecologie en economie. Veelal ontbreekt de tijd om zelf materiaal te ontwikkelen dat geschikt is als lesmateriaal voor gebruik in de klas. Ook al geeft de CAO docenten recht op tijd en geld, de praktijk van je vak up to date houden is weerbarstig en geeft de nodige hoeveelheid werkdruk.
Tien masterclasses
Daarom hebben wij als ideële, niet-commerciële onderwijsorganisaties (NADO, Teachers for Climate en Stichting Technotrend) onlangs onze krachten gebundeld om docenten te ondersteunen in hun vraag naar kennisactualisatie. Met tien unieke masterclasses over duurzaam onderwijs bieden we dit cursusjaar verschillende mogelijkheden om in korte tijd nieuwe inzichten en ervaringen op te doen.
Zelf samenstellen
Elke masterclass bestaat uit een theoriedeel, het eigen maken van werkvormen uit de pedagogiek van duurzaam onderwijs en het uitwisselen van ervaringen. Een masterclass duurt drie uur en wordt gegeven door twee trainers. De maximum groepsgrootte is twintig docenten.
De tien masterclasses kunnen gevolgd worden als een complete leergang of als losstaande modules. Bij koppeling van masterclasses tijdens studiedagen kan de lengte per masterclass verkort worden. Theoriedelen kunnen plenair worden gegeven.
Meerdere verkorte workshops lenen zich goed voor de realisatie van een studiedag(-deel) op school. Een groep van tien ervaren docenten verzorgt op locatie workshops en masterclasses.
De hoofdonderwerpen
1. INTRODUCTIE OP DUURZAAM ONDERWIJS
2. DUURZAME DIDACTIEK gaat over verschillende duurzame onderwijsmodellen zoals de Whole School Approach (WSA), het Model Duurzaamheidsonderwijs van Teachers for Climate en duurzame didactiek van Stichting Technotrend, gebaseerd op systeemdenken en challenge-based learning.
3. DENKEN IN SAMENHANG (SYSTEEMDENKEN) gaat in op de complexiteit van ecosystemen en de menselijke samenleving, op onderlinge afhankelijkheden, systeemtheorie en de roep om systeemverandering.
4. TOEKOMSTDENKEN (FUTURE DESIGN) behandelt de basisprincipes van future design en tools om met leerlingen lange termijn ontwikkelingen te verbeelden.
5. ENERGIETRANSITIE gaat over actuele ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie en tools om technologische en morele vraagstukken te vertalen naar praktische lesopdrachten.
6. EEN NIEUWE ECONOMIE duikt in de actuele ontwikkelingen op het gebied van de economietransitie, de waarden en principes van circulaire economie en de vertaling daarvan naar lesopdrachten.
7. WERKEN MET CHALLENGES (CHALLENGE BASED LEARNING) leert je de basistheorie van design thinking en het ontwerpen van kortlopende challenges.
8. PLANETAIR BURGERSCHAP (PLANETARY CITIZENSHIP). In deze visie op burgerschap staat niet de mens maar het planetaire ecosysteem centraal.
9. CO-CREATIE VAN ONDERWIJS helpt je aan tools om leerlingen keuzevrijheid te geven in het vormgeven van opdrachten, en om de kwaliteit hiervan te bewaken en te beoordelen.
10. BUITENONDERWIJS gaat over de basisprincipes van outdoor learning en tools voor het ontwerpen en geven van lessen in de buitenomgeving.
Tien masterclasses Duurzaam Onderwijs
- Als complete leergang of als losstaande modules
- Max. 20 docenten per groep
- Op locatie gegeven
- In overleg geschikt te maken voor studiedagen