VERDUURZAMEN DOE JE NIET ALLEEN
Een school verduurzamen kan op vele manieren: in het lesaanbod of het schoolgebouw, in het gedrag van het team en de leerlingen, of in de keuze voor materialen en projecten. Maar waar begin je, hoe ga je verder en hoe veranker je wat je bereikt hebt in je organisatie? De Routekaart Duurzaam Onderwijs helpt je bij het vinden van de juiste weg.
Tekst: Trisha Goossens Foto: Henk Tameling
De kinderen en jongeren die nu naar school gaan, hebben een uitdagende toekomst voor de boeg. Hun leefomstandigheden, carrièremogelijkheden en consumptiegedrag zullen meer en meer beïnvloed worden door blijvende veranderingen in het klimaat en de biodiversiteit. De urgentie en het verantwoordelijkheidsgevoel van scholen hen daar goed op voor te bereiden groeit gelukkig nog steeds. Ook is er een groot en uiteenlopend aanbod van duurzame trainingen, lesmaterialen en projecten. Maar wat past bij jouw school en jouw team? Hoe krijg je overzicht over alles wat er al is?
Iedereen doet mee
Vanuit de gedachte dat je aanwezige kennis moet bundelen en beschikbaar stelt, je samenwerkt met alle betrokkenen en op verschillende domeinen aan de slag kunt, heeft de coöperatie Leren voor Morgen de Routekaart Duurzaam Onderwijs ontwikkeld. Dit instrument bevat een handig stappenplan, vragenlijsten, werkvormen, praktijkvoorbeelden en tips waarmee schoolleiders en docenten helder krijgen wat iedereen wil en wat er binnen jouw school mogelijk is. Je kunt daar ook concreet mee aan de slag door trainingen in te zetten bij de organisaties die aangesloten zijn bij Leren voor Morgen. Via het kennisplatform Guides (account kosteloos aan te maken) kunnen deelnemers ervaringen en adviezen met elkaar delen.
Visie in vier stappen
De routekaart is zowel inzetbaar voor scholen die al een eind op weg zijn als voor scholen die aan het begin van het traject staan. In vier stappen brengt het je – in het tempo dat past bij jouw school – naar een visie en beleid waar het hele team in meegenomen is, waar een haalbare planning achter zit en die ook kostentechnisch goed is doordacht. Het is inzetbaar voor alle schoolsoorten.
Subsidieregeling
En dan de kosten nog, want hoe financier je het verduurzamingsproces van je school? Leren voor Morgen heeft daarvoor onlangs de stimuleringsregeling ‘Duurzaamheid in het DNA van de School’ geopend. Deze geldt specifiek voor het praktijkonderwijs, vmbo, mbo en hbo. Je krijgt dan een bijdrage in de kosten (maximaal 40 procent en tot 5000 euro). Aanmelden kan tot en met 31 december 2021.
In de stream van het webinar uitleg over hoe je de routekaart kunt gebruiken.
Korting op cursus
Speciaal voor scholen in het PO en VO biedt NADO de online cursus SPARK the Future deel I aan met 25% korting. Deze cursus helpt je team op weg naar de verduurzaming van jouw school. We maken daarbij gebruik van de Routekaart en onderzoeken hoe je je eigen transitieagenda kunt maken. De cursus vindt plaats op vier verschillende dagen. De data en tijdstippen stellen we in overleg vast.
Meer informatie en aanvragen: info@academievoorduurzaamonderwijs.nl
Projectpartners van de routekaart: SME, Teachers for Climate, Stichting Technotrend, Bright Future Lab, Managemind group, Hart en Hoofd, NADO.
De stimuleringsregeling ‘Duurzaamheid in het DNA van de School’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie.